Doorbreek de oppervlakte van je eigen bullshit

Doorbreek de oppervlakte van je eigen bullshit

Ken je dat?

Dat gevoel dat je alleen maar aan het rennen bent en dat er continu andere taken en vragen op je wachten?

Dat geeft stress en je raakt regie en overzicht kwijt. Je wilt wel anders, maar je weet niet waar je moet starten. De Versnellingsparadox is een eenvoudig model die ik heb ontwikkeld als een gids. Een gids die je niet alle antwoorden geeft, maar die je kunt inzetten als leidraad voor gerichte vertraging. Met als doel; andere en betere oplossingen vinden voor jouw vra

Het model bestaat uit drie perspectieven: verdiepen, verbreden en verbeelden. Binnen ieder perspectief wordt je uitgedaagd om niet vast te lopen in je denken en jezelf te dwingen tot 1% verbeteringen.

In een 3-luik bespreek ik de perspectieven uit het model en geef ik je concrete handvatten om direct toe te passen. Deze keer: VERDIEPEN.

De eerste stap

Verdiepen is de eerste stap in de versnellingsparadox en misschien wel de moeilijkste. In plaats van te zoeken naar oppervlakkige oplossingen, duik je door de oppervlakte heen en neem je de tijd om stil te staan bij je vraagstuk. Het onmiddellijk oplossen van problemen vermindert onze impact. We verliezen de kans om vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstuk te kijken. En missen daarmee potentieel betere oplossingen.

Begin met verdiepen

VERDIEPEN bestaat uit stilstaan, reflecteren en (be)vragen.

Ik ben zelf een hele goede ‘fixer’. Geef mij een vraagstuk en ik heb een advies en oplossingsrichting voor je. De uitdaging bij verdiepen is het uitstellen van je wens om iets op te lossen en stil te staan bij je vraag. Er als het ware om heen te lopen en vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Reflecteren op je vraagstuk helpt je hierbij. Er zijn verschillende definities voor reflectie. Ik vind deze definitie krachtig;  reflectie is een combinatie van lef + het vermogen om een stap terug te doen, je vraagstuk, emoties en gedachten te analyseren, om zo tot nieuwe, diepere inzichten te komen en die te vertalen naar nieuw gedrag.

Scherpe vragen over jezelf en je vraagstuk helpen je om vanuit verschillende perspectieven te kijken en te reflecteren. Voorbeelden van deze vragen zijn:

  • Welke overtuiging belemmert mij om open naar dit vraagstuk te kijken?
  • Welke (max 3) personen vind ik inspirerend en/of deskundig rondom dit vraagstuk?
  • Welke lessen en inzichten heb ik in de afgelopen 3 maanden opgedaan rondom dit vraagstuk?
  • Heb ik mijn vraagstuk goed geformuleerd en/of ligt er nog een ander vraagstuk onder?

Waarom

Vertragen en verdiepen voelt soms als van de snelweg een zandpad oprijden. Ongemakkelijk en vertragend. Maar wanneer kreeg jij je beste inzichten, dat briljante idee of die oplossing voor dat vraagstuk? Grote kans dat je niet hard aan het rennen was.

Jouw en mijn Einstein momenten ontstaan vaak onderweg, onder de douche, op vakantie,  op het toilet. Niet omdat dat de meest logische plekken zijn voor dit soort ingevingen, maar omdat dat vaak de schaarse momenten zijn waarop we even stilte en vertraging toelaten. In jouw verdieping schuilt de échte impact!

En als je houdt van feiten en cijfers: Onderzoek van Harvard Business School toont aan dat 15 minuten reflecteren per dag reeds na 10 dagen leidt tot een prestatieverbetering van 23%. Verdiepen helpt je dus om te komen tot nieuw gedrag, betere prestaties en betere inzichten.

Vijf 1% verbeteringen om nu te starten met VERDIEPEN

1. Minimaliseer multitasking en richt je op 1 taak tegelijk.

2. Experimenteer met 15 minuten reflectie per dag en stel je zelf een of meerdere van de volgende vragen: voor wie/wat ben ik dankbaar, wat is mijn nummer 1 les/inzicht uit deze dag, wat en wie is op dit moment belangrijk, hoe gaat het nu met mij?

3. Bedwing de ‘fixer’ in jezelf. Stel je oplossing eens uit voor een uur, een dag of voor de duur van je overleg.

4. Maak een wandeling als je vastloopt in je werk, ga naar je favoriete koffietentje of ga eens op dat bankje zitten in het park.

5. Organiseer je eigen reflectie door wekelijks een uurtje te sparren met 1 of 2 ‘buddy’s’.

Ps: Verder sparren? Klik hier om een 1:1 in te plannen.